Kristinuskosta usein kysyttyjä kysymyksiä

Alavalikkoon Päävalikkoon
Best viewed with JesusSinun puolestasi
Tämä sivu päivitetty:

Eroaako kristinusko jotenkin muista uskonnoista?

Kyllä, ehdottomasti. Tosiasiassa maailmassa on varsinaisesti vain kaksi uskontoa. Ensinnäkin on evankeliumin uskonto eli kristillinen usko, joka on Pyhän Hengen evankeliumin kautta vaikuttama usko siihen, että meillä on ilman omia tekoja armollinen Jumala, Kristuksen kautta tapahtuneen sovituksen ansiosta. Muut uskonnot muodostavat lain uskonnon, eli ponnisteleminen omien ihmistekojen avulla, joilla pyritään aikaansaamaan Jumalan hyväksyntä.

Kristinusko on perusolemukseltaan armouskonto. Tämä ominaisuus erottaa jyrkimmin kristinuskon kaikista muista maailmassa esiintyvistä uskonnoista. Armo on ansiotonta Jumalan rakkautta meidän osaksemme. Se merkitsee anteeksiantamusta sekä yhteyttä Jumalaan. Kaikissa muissa uskonnoissa ihminen pyrkii omilla teoillaan hankkimaan itselleen autuuden / pelastuksen / nirvanan tms. Kristinuskossa taas Jumala hankki meille autuuden antamalla itsensä uhriksi Golgatan keskimmäisellä ristillä. Armosta, uskon kautta, me pääsemme tästä osallisiksi.

Toiseksi, kristinusko perustuu historiallisiin, ajassa ja paikassa tapahtuneisiin tosiasioihin. Muut uskonnot perustuvat kokemuksiin ja pohdintoihin. Jeesuksen ylösnousemus on ainutlaatuinen tapahtuma, historiallinen tosiasia. Perusteita: Hauta oli tyhjä, opetuslasten elämä muuttui täysin, Jeesus ilmestyi yhtaikaa ja useita kertoja useille ihmisille, joten kyseessä ei ollut esim. hallusinaatio.

Jos Jumala on olemassa ja hän on hyvä, niin minkä takia maailmassa on sitten niin paljon kärsimystä?

Jumala loi alunperin kaiken hyväksi. Ihminen kuitenkin lankesi syntiin ja joutui eroon Jumalasta. Suuri osa kärsimyksestä, esim. sodat, johtuu ihmisen pahuudesta, ihminen tekee pahaa toiselle tai jättää tekemättä hyvää. Jumala vain sietää ihmisen pahuutta, koska hän on kärsivällinen ja antaa aikaa parannukseen ( 2 Piet 3:9). Kaikkia kärsimystä silti emme pysty selittämään. Kärsimyksen ongelman ratkaisu taitaa lopulta olla se, ettei siihen ole mitään ratkaisua. On hyvä myös muistaa, että kärsimys ei jalosta, vaan tapa jolla se kannetaan.

Voiko Raamattuun luottaa historiallisena tietolähteenä?

Raamatussa mainitaan henkilöitä, paikkoja ja rakennuksia, joita on löydetty kaivauksissa ja mainintoja muissa lähteissä. Väliaika vanhimpien Raamatun kopioiden ja kirjoittamisajankohdan välillä on pienempi kuin minkään muun tuon ajan kirjan kohdalla. Vastustavat silminnäkijät olivat elossa kun UT kirjoitettiin ja he olisivat voineet halutessaan kumota tekstin, jos se ei olisi ollut totta.

Onko pelastus uskonnossa?

Ensinnäkin, pelastus ei ole missään uskonnossa. Pelastus on Jumalassa, ei uskonnossa. Me kristityt sanomme, että pelastus on Jumalassa, joka on meidät luonut ja Kristuksessa lunastanut ja joka Pyhässä Hengessä synnyttää meidät elävään uskoon ja pyhittää meidät. Uskonto ei siis meitä pelasta, eikä edes usko, vaan Jumala, mutta usko on väline, jolla me vastaanotamme pelastuksen lahjan. Pelastumme siis Jumalan teon tähden, uskon kautta. Jos emme uskossa vastaanota sitä pelastusta, jonka Jumala on pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa meille hankkinut, se ei hyödytä meitä.

Onko pelastus vain kristinuskon Jumalassa?

Uskontojen runsauden keskellä, erilaisten ja kilpailevien jumalakuvien keskellä tämä kysymys voi tulla mieleesi. En ehkä pysty sitä sinulle tyhjentävästi älyllisesti todistamaan. Mutta yksi kokeellinen asia voi auttaa tällaisessa kysymyksessä. Jeesus sanoi: "Joka tahtoo noudattaa Hänen tahtoaan, pääsee kyllä selville siitä, onko opetukseni lähtöisin Jumalasta vai puhunko omiani" (Joh. 7:17) Vakavassa totuuden etsimisessä, joka on myös totuuden tekemistä ja totuuden näkemistä omasta itsestä, voidaan saada myös todistus siitä, että ollaan oikella tiellä. "Jokaisella, joka uskoo Jumalan Poikaan, on tämä todistus sisimmässään" (1. Joh. 5:10)


Jos lukemasi on auttanut sinua tai herättänyt ajatuksia, olisin ilahtunut, jos lähetät minulle sähköpostia.

1. Kor 1:18
Sivun alkuun